Agunnarydsentreprenören Ingvar Kamprad

 

Att A i IKEA betyder Agunnaryd vet varenda agunnarydsbo och att namnet formats av initialerna Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd skulle alla skandera med stolthet. Vi lånar gärna ut vårt ”byanamn” till denne bygdens främste, men samtidigt enkle son och gläds när han besöker oss och visar omtanke om sin hembygd.

Men ”ingen har gjort så många misstag som jag” har Ingvar Kamprad sagt. Tänk då, å andra sidan vad mycket och vad rätt denne småländske entreprenör tillsammans med sina medarbetare gjort, när resultatet blivit en sådan gigantisk global framgång!

Även om Ingvar 1986 lämnade posten som koncernchef och inte längre äger IKEA, har han outtröttligt som ”senior advisor” arbetat för att utveckla IKEA  till att:

”Att skapa en bättre vardag för de många människorna”

Med den visionen har resultatet blivit en närmast overklig framgångssaga. Dessutom tar sig Ingvar tid att intressera sig för vad som händer i hans gamla hemsocken Agunnaryd, där IKEA först registrerades, samt agera för en positiv utveckling där.

Ingvar – buren av visioner

”Att erbjuda ett brett sortiment, form- och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många människor som möjligt har råd att köpa dem”

Denna affärsidé har fört IKEA-sfären fram till ledande global aktör i branschen.

Ingvar – uppvuxen i Agunnaryd

Den blygsamma starten gjorde Ingvar som 17-åring när han registrerade firmanamnet IKEA och inledde sin handelskarriär med pennor, julkort och fröpåsar. Det enkla ursprunget har format den speciella IKEA-kulturen med värderingar som respekt för pengar, vilja att förnya och ansvarstagande.

Ingvar har alltid haft en stark tro på människan och hennes möjlighet att skapa och förändra. Det för medarbetarna välkända mottot ur ”En möbelhandlares testamente” från 1976 är efter mer än 40 år fortfarande viktigt för IKEA:s grundsyn och strategier:

”Det vi vill, det kan vi och det ska vi göra tillsammans, underbara framtid”

Den globala framgången

Från fröpåsar avyttrade i Agunnaryds stugor till postorderförsäljning av möbler flyttades verksamheten till Älmhult, där IKEA:s första varuhus byggdes, som efter 55 år ersatts av ett helt nytt 2012. Nya varuhus byggs också i rasande takt över hela världen. ”Bonnaheren” från Agunnaryd har blivit en globalt känd och uppskattad entreprenör och har fått många utmärkelser såsom hedersdoktor och Århundradets Entreprenör. Uppmärksamheten och berömmelsen har dock inte minskat Ingvars glöd för att kunderna ska göra bra affärer på IKEA – och komma tillbaka och handla mer.

Ingvars hjärta i Agunnaryd

Var och en kan förstå hur stimulerande det är för oss agunnarydsbor när en av världens mest framgångsrika entreprenörer, den levande legenden Ingvar Kamprad, visar intresse genom att följa och stimulera utvecklingen i sin uppväxtsocken.

Ingvars medverkan i byggnation av en helt ny lanthandel och drivmedelsmack 2005 – med utmaning till oss i bygden i kombination med ekonomiskt stöd, förhandlingsinsatser och därtill fantastisk PR var avgörande för att vi skulle våga oss på genomförandet. Ingvar har också i tysthet ett flertal gånger – tidigare och senare – gjort konkreta stödåtgärder. Han har också bildat Agunnarydsstiftelsen och där avsatt medel för socknens långsiktiga utveckling. Då Ingvar Kamprad hör av sig på fax, telefon och med personlig närvaro tar reda på läget och ställer sina erfarenheter, konkreta insatser och kontaktnät till förfogande elimineras hinder. Vi agunnarydsbor är mäkta stolta över att ha en sådan bundsförvant.

Krister Lindkvist