Föreningsliv – där människor möts i gemenskap

Agunnaryds Frivilliga Brandvärn

Om olyckan är framme förväntar vi oss att det offentliga samhället ställer upp med en räddningsinsats, vi vill dessutom ha hjälp snabbt. Att vänta in räddningstjänsten eller ambulansen från Ljungby eller Älmhults kommun tar tid, en oändlig tid för den som drabbas. Vi har alltså identifierat ett problem. Tillsammans löser vi problem – det klart vi ska ha ett eget brandvärn i Agunnaryd!

Agunnaryds Frivilliga Brandvärn är en ideell förening, vars syfte är att öka tryggheten i bygden. Vi åker på alla räddningstjänstlarm i Agunnaryd med omnejd. Vid större räddningsinsatser åker vi även till andra platser i och utanför kommunen. Vi åker även på vissa typer av sjukvårdslarm, s.k. IVPA-larm (I Väntan På Ambulans), där vi bl.a. är utrustade med en hjärtstartare.

Brandmännen har ingen jour-ersättning, men får lön från Räddningstjänsten i Ljungby under effektiv arbetstid då larm har gått. Alla övningar och underhåll av utrustning m.m. görs ideellt. Brandvärnet äger och får själva bekosta den mesta av den utrustning som krävs, allt från brandbil till förbrukningsmaterial.

Verksamheten finansieras genom medlemsavgifter från hushållen i Agunnaryd samt sponsring. Föreningen jobbar hela tiden för att utveckla verksamheten och därigenom ge bästa möjliga förutsättningar till våra brandmän att klara de uppgifter de ställs inför.

Är olyckan framme ringer du SOS 112, vilka sedan skickar larmet vidare till oss. Brandvärnet rullar i allmänhet från stationen ca 5-8 minuter efter att vi fått ett larm. Eftersom det tar ca 20-25 minuter för Räddningstjänsten att ta sig till Agunnaryd betyder det att vi oftast är framme vid olycksplatsen 10-15 minuter innan annan hjälp anländer – viktiga minuter!

 

Kontakt: Bengt Nilsson, kårchef                   070-6263064 bengt@agunnaryd.se      

 

Agunnaryds Församling

Mitt i Agunnaryd står Agunnaryds kyrka som hjärtat i vår församling. Vi vill ha fötterna på jorden men hjärtat i himlen. Det innebär att vi vill skapa möten med människor där de befinner sig i livet. Vi vill vara en del av vårt samhälle och vår tid och förmedla det unika budskapet om Jesus Kristus.

I Agunnaryds församling vill vi  skapa positiva mötesplatser för gemenskap och utveckling. Vi har flera grupper för människor i olika åldrar, barnkörer, kyrkokör och erbjuder konfirmationsundervisning.

 

Vi inbjuder till kurser för att lära känna och fördjupa sig i kristen tro. På söndagen samlas vi till gudstjänst, under sommaren ofta ute i naturen eller på annan plats i församlingen. Vår strävan är att finnas ”mitt i byn”, att samverka med andra organisationer och grupper. Många frivilliga arbetar med olika uppgifter i församlingen tillsammans med präst, kantor och musikledare för barn och ungdom. Också du är välkommen

 

www.svenskakyrkan.se/ryssbypastorat

Svenska kyrkan i Agunnaryd  har verksamhet för både barn och vuxna. Till din kyrka är du alltid välkommen för att besöka en gudstjänst, delta i en aktivitet eller bara för gemenskapen.

 

Vi firar gudstjänst

de flesta söndagar, och tiderna kan du se på anslagstavlorna utanför affären och kyrkan, i socknens tidning Agunnaryds Allehanda, samt i tidningen Smålänningens veckoblad onsdagar (se under Ryssby så hittar du Agunnaryd).

 

Vi samlas också ibland i församlingshemmet, ibland några stycken, men gärna alla generationer tillsammans. Ibland för att ”bara” umgås, men ofta för att lära oss något vi inte visste förut. För vuxna har vi grupper där vi samlas och diskuterar vår tro och livets stora frågor.

 

Dop – konfirmation – bröllop – begravning

Kyrkan är en plats för alla livets skeden i både glädje och sorg. När du döps blir du en del av Svenska kyrkan och vi finns här genom hela ditt liv. Att konfirmeras är för många en stor, rolig och lärorik upplevelse. Att gifta sig är för många en av livets största händelser, ett bröllop i kyrkan välsignas av Gud. När du förlorat någon närstående kan din kyrka vara ett bra stöd och ge den avlidne ett vackert avslut.

Verksamhet för barn och ungdom

För barnen i Agunnaryd har vi ibland gudstjänster på barnens villkor,  barngrupper, ungdomsgrupp och konfirmandundervisning.

Tron får konsekvenser. Därför engagerar vi oss för global rättvisa, flyktingar, klimat och kulturarv. Svenska kyrkans internationella arbete sträcker sig över hela världen.

 

Småbarnssång

Alla mammor och pappor som är hemma med sina barn är välkomna på småbarnssång. Vi sjunger, leker, fikar och umgås. Samlingen är öppen och du kommer så ofta du vill och kan.

Var? Agunnaryds församlingshem
När? Tisdagar jämna veckor kl 10-11.30
Ålder? 0-5 år

Frågor? Ring musiker Johan Sjöö 0703-293043      johan.sjoo@svenskakyrkan.se

After school

En eftermiddag fylld med sång och musik, drama och lek, fika och andakt. Kom och var med du som går i låg- och mellanstadiet! På After school så träffas  vi och  pratar om Jesus, pysslar, leker och självklart så fikar vi. Vi riktar oss till barnen i låg och mellanstadiet.  Vi deltar också vid olika tillfällen i Agunnaryds kyrka.

Var? Agunnaryds församlingshem

När? Torsdagar 15-16.30

Frågor? Ring prästen Jörgen Eklund 0702-987044 jorgen.eklund@svenskakyrkan.se

 

Barnkören

Alla sångsugna barn som går i årskurs F-6 är välkomna till barnkören!   

Var? Agunnaryds församlingshem
När? Torsdagar kl. 15.00-15.45
Frågor?   görs till körledare Johan Sjöö    0372-400 43     johan.sjoo@svenskakyrkan.se

Messy church

Messy church är en aktivitet för hela familjen! Varje gång har ett specifikt tema som man pysslar, sjunger och har en kortare gudstjänst om. Kvällen inleds med mingel fika och avslutas med en matigare kvällsmat. En kväll där vi umgås och har det trevligt tillsammans!

Var? Församlingshemmet i Agunnaryd
När? Se Agunnaryds Allehanda
Frågor? Ring prästen Jörgen Eklund    0702-987044        jorgen.eklund@svenskakyrkan.se

Kyrkokören behöver dig…

…som älskar att sjunga! Alla är välkomna; oavsett tidigare körvana. Vi övar på torsdagar jämna veckor kl. 19.00- 21.00 (Start v.36) i Agunnaryds församlingshem.

I Agunnaryds församling har musiken stor betydelse. Vi sjunger i kyrkan vid olika  tillfällen under året som Alla helgons dag, jul, påsk.

 

För frågor Körledare Johan Sjöö 0703-293043    johan.sjoo@svenskakyrkan.se

Kontakt:   Körmedlem Eva Axelsson 0372-650 60

 

Se Agunnaryds Allehanda och Facebookgruppen Agunnarydsborna för aktuell information!

Välkommen att ta kontakt!

Kyrkoherde Anna Hult 0372-403 53 anna.hult@svenskakyrkan.se

Komminister Jörgen Eklund 0372-400 44    jorgen.eklund@svenskakyrkan.se

Kantor Elisabeth Löwegren 070 770 2296

Ordf församlingsråd Birgitta Lindkvist      070-601 50 10 birgitta@agunnaryd.se

 

AIF – Agunnaryds Idrottsförening

Agunnaryds Idrottsförening bildades 1934 av några fotbollsentusiaster och föreningen har nu cirka 200 medlemmar. Till en början var verksamheten förlagd till Trekanten, som ligger cirka 7 km från kyrkbyn. 1964 började man arbetet med en fotbollsplan uppe i byn. Planen invigdes 1968. 10 år senare invigdes klubbstugan. Med åren växte verksamheten och därmed också behovet av ytterligare en plan som stod klar 1989.

Föreningen har ett herrlag med A- och B-lag, ett damlag ihop med Ryssby IF samt tre stycken ungdomslag i seriespel. Några av ungdomslagen har vi tillsammans med Ryssby IF och GoIF Ling. Det bedrivs även knatteträning för 6-8 åringar.

Hemmaarenan heter Ekvallen och där finns två gräsplaner för 11-mannalag och en klubbstuga. Ekvallen har nyligen renoverats så att entrén har flyttats och en ny kiosk har byggts. Till detta har föreningen fått pengar från Agunnarydsstiftelsen.

Vill du följa våra lag kan du göra det på vår hemsida www.agunnarydsif.se eller live på Ekvallen – hjärtligt välkommen!

Mer historia och roliga minnen om föreningen finns att läsa i boken Agunnaryds IF under 60 år som gavs ut i samband med 60-årsjubiléet 1994.

Kontakt: Erik Nilsson                         0372-61030                                         erik@agunnaryd.sewww.agunnarydsif.se

ALEF – Agunnaryds Lanthandel Ekonomisk Förening

År 2005 bildades föreningen som resulterade i en ny affär, café och bensinmack.

För att säkra den lokala servicen av dagligvaror krävdes 2005 särskilda åtgärder, som Sockenrådet tog initiativ till. Lösningen alla ville se var byggnation av en ny lanthandel och en drivmedelsmack.

Detta syntes vara ekonomiskt omöjligt, men efter kontakt med bygdens son och Sveriges mest framgångsrike entreprenör Ingvar Kamprad ljusnade läget. Agunnarydsborna och den ekonomiska förening som bildats, ALEF, fick en utmaning och ett löfte. ”Samla in en halv miljon själva, så medverkar jag också med en halv miljon.” På kort tid såldes andelar för över 800 000 kr, bidraget på 500 000 kr kom, men även medel för Lokal utveckling från Länsstyrelsen.

Byggnationen kom så igång för att skapa en långsiktigt fungerande lanthandel. Föreningen organiserade byggnationen och frivilliga arbetsinsatser noterades till 7400 timmar. Genom Kamprads medverkan uppnåddes också god överenskommelse med ST1, som byggde upp macken. På mindre än åtta månader genomfördes projektet fram till invigningen, som Ingvar Kamprad förrättade under ett stort pressuppbåd och en jättepublik.

Målet var också att lanthandeln skulle bli en daglig mötesplats, varför ett café tillkom, som blivit en succé. Affärslokalen hyrs ut på bästa möjliga villkor till en lanthandlare som driver affären som Matöppet.

2011 startade kanotuthyrning med lanthandeln som bas. Detta ger merarbete, men också ökade intäkter och fler kunder till affären.

Caféet byggdes till 2013 för att kunna ta emot större grupper av besökare och bygdens folk. Dit förläggs föreningsaktiviteter och andra arrangemang, t ex After Work. I de tillbyggda lokalerna inryms även service av olika slag som frisörer, fotvård, massage och sjuksköterskemottagning.

ALEF har som uppgift att förvalta affärsfastigheten och säkerställa service till Agunnarydsborna när det gäller dagligvaror. Uppgiften är också att stödja handlaren och ge så goda förutsättningar som möjligt för att ha en hållbar verksamhet. Mycket ideellt arbete läggs ner av bygdens folk. Ordf tar gärna emot din anmälan om att bli medlem!

Kontakt: Ordf Gunnel Nilsson     070-23 99 403 gunnel@nilsson.ljungby.se   

 

Bastuföreningen

I bastun i Agunnarydsskolan samlas bastubadare en gång i veckan, fredagar mellan kl. 17.30 – 19.00. Det är ett troget gäng som samlas,  men fler entusiaster är välkomna.

Kontakt: Ordf Gunnar Karlsson,  076-815 80 62,   sekr  Fredrik Karlsson         070-215 95 55

 

BRF Agunda

Bostadsrättföreningen har mitt i byn 29 bostäder, varav elva villor, tre parhus med vardera två lägenheter och tolv marklägenheter.

Agunnaryd har en naturskön och barnvänlig miljö i omedelbar anslutning till grundskola 0-6 klass, matvaruaffär, bad, fiske, kanotuthyrning m.m. Här kan du se barnen växa upp, gå i skolan och utvecklas vidare. Det ska vara kvalitet på både boende och fritid i Agunnaryd.

Välkomna till Agunnaryd hälsar BRF Agunda.  

Kontakt: Ordf Berit Kvismargård       072-53 58 007

www.brfagunda.se  

 

Bygdegårdsföreningen

Agunnaryds Bygdegårdsförening är en ideell förening som tillhandahåller lokal för uthyrning för såväl privatpersoner som föreningar.

Bygdegården rymmer maximalt 170 personer och det är möjligt att duka bord för ca 100 sittande gäster. I stora salen finns en upphöjd scen, tillgång till stereoanläggning med inkopplingsmöjligheter för dator eller annan mediespelare. I taket i stora salen finns även en projektor och projektorduk.

Köket är välutrustat och medger stor-matlagning.

Bokning kan göras på 0372-803 62

Kontakt: Ordf Jonny Andersson          070-622 48 47
Uthyrning: Carina Nilsson 0372-611 42
bygdegarden@agunnaryd.se

 

Centerorganisationerna

Centerorganisationen har genom att driva och agera politiskt påverkat utvecklingen i vår socken. Är du intresserad av politik eller har tankar och idéer hör gärna av dig till Centerns kommunorganisation.

Kontakt: Kommunalråd Carina Bengtsson          0372-835 60, 073 3739 113

 

SPF

”Agunnarydsseniorerna” vill göra det trevligt och roligt för våra medlemmar och vår förhoppning att vår verksamhet bidrar till att det ska vara ”Bra att bo och leva i vår bygd”.

Vi är omkring 100 medlemmar i föreningen och de flesta deltar i våra olika verksamheter.

Under året har vi hundratals aktiviteter med olika inslag: Gymnastik och boule varje vecka större delen av året. Medlemsmöten med olika teman som ”Sell å nypärä” på Marsholm, vinprovarafton med räkfrossa, gökotta, julbord, samhällsinformation, påverkansmöten i frågor  angelägna för våra medlemmar och vår bygd, resor m.m.

I Agunnaryds Allehanda kan du varje månad läsa om kommande och genomförda aktiviteter.

Du som är pensionär är välkommen som medlem i Agunnaryds SPF!

Kontakt: Ordf Margareta Björk      0372 610 18

www.spfpension.se/agunnaryd

 

Föräldraföreningen

Det finns en aktiv föräldraförening på skolan som arbetar för att barnen skall trivas i skolan och utanför skolan på sin fritid. Samverkan sker både med personal, och med Agunnaryds invånare på olika sätt.

Föräldraföreningen sköter om hela eller delar av arrangemanget vid.ex. skolavslutningar, klassresor och andra trevligheter under lov samt organiserar bl. a.  iläggning och upptagning av byns badbryggor.

Kontakt: Annelie Johansson   070-228 09 49

 

Fiskevårdsområden

Fiskevården representeras i Agunnaryd av tre föreningar: Möckelns, Agunnaryd- och Stensjöns samt Målasjöns fiskevårdsområden. Fiskekort finns att köpa bland annat i Agunnaryds Lanthandel, men också över smartphone. Här finns även båt att hyra.

Se i övrigt www.ifiske.se

 

Möckelns fvo

Föreningen har utfört provfiske på olika platser i sjön för att bedöma fiskbeståndet. Under 2013 utsätts ål- och gösyngel för 200 000 kronor.

Vattenprover tas 8 gånger per år av AL-Control, vilket bekostas av föreningen, för att följa upp vattenkvaliteten i sjön.

Väster om Marsholm har en mal på ca 75 kg och med längd två meter fångats. Malen är fridlyst och har förstås släppts tillbaka i sjön. Fiskekort och sjökarta finns att köpa på olika platser runt sjön.

För mer information se föreningens hemsida www.mockelnsfvo.se

Kontakt: Tore Johansson 0476-204 62, 0709 589625

Stensjön – Agunnarydssjöns fvo

Sjöarna ingår i Helge å vattensystem och inkluderar Stensjön, Agunnarydssjön, Farsjön och Angsjön samt vattendragen mellan sjöarna. Här kan du meta, kasta och pimpla efter bland annat Abborre, Gädda, Gös, Björkna, Braxen, Faren, Löja, Lake, Mört, Sarv och Sutare.

Naturramper finns för båtiläggning på ett flertal ställen.

Kontakt: Anders Gunnarsson 0372-400 08, 070 3630008   anders.gunnarsson@enertech.se  

Målasjöns fvo

Målasjön ingår i sjösystemet Holmasjön, Hästagöl, Kalasjön, Karlasjön, Kroksjön, Ljussjön, Muggebodasjön, Målasjön, Tvålsjön, Lilla Helgeån samt bäckar och åar inom vattensystemet.

Lämpliga fiskesätt: Spinn, mete och pimpel.

Kontakt: Jörgen Berg 070 3693062

 

Grannsamverkan i Agunnaryd

Vi arbetar för trygghet genom grannsamverkan. Samverkan i organiserad form mellan grannar är en metod för att minska det som numera kallas mängdbrotten. Inbrott i bostäder, bilar, förråd och andra utrymmen liksom skadegörelse är exempel på sådan brottslighet. Men grannsamverkan har också betydelse för tryggheten i ett bostadsområde.

Kontakt: Jonny Spijk    070 536 70 73,     Niclas Jönsson 0372 611 86   niclas.agunnaryd@gmail.com

 

Hembygdsföreningen

Föreningens mål är bland annat att vårda och visa hembygdens kultur och miljö och ge personer i alla åldrar insyn i gårdagens levnadssätt.

Årliga aktiviteter och fester är valborgsmässofirande, kvarnfest i Tjurkö, gångedag på midsommardagen, årliga torpvandringar, slåtterfester och julmarknad. Därutöver anordnas diverse aktiviteter såsom berättarkvällar med mera.

Föreningen äger Hembygdsgården i Bråna by, Tjurkö kvarn samt 1700-talsstugan Kjöpet, alla uppskattade besöksmål.

Agunnaryds hembygdsförening bildades 1947 och dess första byggnad var en gammal ryggåsstuga, Kjöpet, från 1700-talet i Tjurkö Norregård.

Sedan föreningen 1956 fick tillgång till en gammal mangårdsbyggnad från Granhult, godkänd av dåvarande landsantikvarie Jan Erik Anderbjörk, fick man en lämplig kulturhistorisk byggnad att mötas i och att tidsenligt inreda. Hembygdsgården ligger skönt inbäddad i lövskog i ”Arvidshagen” och lockar ständigt gamla och nya besökare till platsen.

Föreningen äger även en historiskt sett intressant och mycket gammal kvarn, som årligen är i drift i samband med kvarnfesten i maj. Platsen är en vacker oas, ett givet besöksmål för agunnarydsbor och turister.

Den gamla 1700-talstugan Kjöpet är genom sin ursprungliga plats unik och särskilt betydelsefull. Dock har den genom åren krävt flera omfattande skyddsåtgärder och renoveringar i samarbete med Länsstyrelsens byggnadsvårdavdelning.

Ytterligare en ”nyare” byggnad ingår i hembygdsföreningens objekt, en timmerlada, byggd med gammal hantverkstradition och med helt ideella krafter, som ett projekt av några lokala entusiaster. I stället för hölada blev den en rustik och stabil byggnad lämpad som mötesplats och gemenskap i trivsam lantlig miljö.

Kontakt:
Ordförande Gunnel Nilsson
Hembygdsforskare Gunvor Karlsson
Hembygdsforskare Jan Björk

www.hembygd.se/agunnaryd/

Flera böcker har getts ut.

Kontakt: Ordf Gunnel Nilsson    070-239 94 03   gunnel@nilsson.ljungby.se

 

LRF i Agunnaryd

LRF som intresseorganisation för lantbrukare gör att vi på lokal nivå försöker påverka konsumenter att tänka på vilken mat vi sätter på bordet. Avdelningen för fram synpunkter till politiker för att belysa viktiga frågor som rör jord- och skogsbruket i våra bygder.

Men i en bygd där det blir allt färre som lever på sitt jordbruk blir andra frågor om en attraktiv landsbygd också viktiga, oavsett om man är lantbrukare eller ej. Agunnaryds LRF-avdelning är en relativt stor och aktiv förening med 138 medlemmar.

I Agunnaryd är det LRF-avdelningen som har drivit på och samordnat fiberutbyggnaden. I dagsläget har alla hushåll möjlighet att ansluta sig och  fler än hälften av hushållen i Agunnaryd har uppkoppling via fiber.

Som på många andra håll är vildsvinens härjningar ett jätteproblem i Agunnaryd, med sönderbökad åkermark och trädgårdar som följd. Det känns som att vildsvinen kan vara spiken i kistan för många lantbrukare, som väljer att lägga ner verksamheten eftersom de tröttnar på skadorna. Även för jägarna har grisarna i stor utsträckning blivit ett påhäng på kvällar och nätter, samtidigt som det stör annan jakt. Agunnaryds LRF-avdelning vill här med kraft framföra att vi är helt emot utfodring och att vi till 100 % stöder LRF Sydosts ansträngningar att få till ett förbud mot detta. Ökat jakttryck mot suggor, med jägarmässigt uppträdande, måste också till.

Den kanske på senare tid viktigaste frågan för en levande landsbygd är möjligheten att ansluta alla hushåll och företag till fiberkabel för att få bredband. I Agunnaryd är det LRF-avdelningen som har drivit på på och samordnat fiberutbyggnaden men LRF har också deltagit i den arbetsgrupp som Ljungby kommun tillsatt för att ta fram en strategi för fiberutbyggnaden i kommunen.

LRF:s utgångspunkt i den diskussionen har varit att kommunen ska ta ansvar för att bygga klart det man kallar för stamnät, d.v.s. ”transportsträckor” mellan små byar. Ett väl utbyggt stamnät skulle ge de flesta hushåll en realistisk möjlighet att ansluta sig till fiber. Att kommunen i framtiden kommer att helt bekosta fiber till alla hushåll är inte realistiskt, utan det kommer krävas ett engagemang i byarna. I den strategi som kommunen nu tagit fram för fiberutbyggnaden blir också första steget att just bygga ut stamnätet, vilket LRF varmt välkomnar.

I dagsläget har alla hushåll möjlighet att ansluta sig och  fler än hälften av hushållen i Agunnaryd har uppkoppling via fiber.

Kontakt: Ordf  Ingmar Nilsson    070 346 30 64     ingmar.ranglakop@lby.se

 

Röda Korset

Agunnaryds Röda Korskrets bildades 1928 på initiativ av Karin och Arvid Crona i Byvärma. Det är alltså 85 år sedan i år. Kretsen har nästan 100 medlemmar. Varje år hålls kretsstämma efter gudstjänsten på fastlagssöndagen, då vi bjuder på kaffe och fastlagsbullar.

På våren ordnar vi en trivselkväll med auktion, lotterier mm. Vi deltar även i ”Kretskampen” en frågetävling i allmänbildning och Röda Kors-kunskap. De senaste åren har vi, en söndag på sommaren, bjudit pensionärer och medlemmar på eftermiddagskaffe och underhållning i  hembygdsgården.

Sedan några år tillbaka ordnar vi sk. ”Motionslotteri” varje månad: Motionera till förmån till Världens Barn!

I oktober har vi en egen ” Världens Barn-Gala” och bjuder på tårta i Lanthandelns café. En söndag i december firar vi Lucia tillsammans med Agunnaryds församling, i kyrkan och i församlingshemmet. Då skänker vi ett halssmycke till den som blir Lucia.

Nästan varje år ordnas kurser i första hjälpen och hjärt- lungräddning, ibland riktat till skolbarnen och ibland särskilt riktat till småbarnsföräldrar – allt efter önskemål från Agunnarydsborna.

Varje månad är det några damer från Agunnaryd som hjälper till med bl.a. försäljning på mötesplats Kupan i Ljungby. Agunnaryds Röda Korskrets har även flera insamlingar varje år, såsom vår- och höstinsamlingar, till Världens Barn och julinsamlingen. Varje år skänker Agunnaryds Röda Korskrets pengar till behövande, både inom Sverige och utomlands.

Agunnaryds Röda-Kors-krets har verksamhet året runt. På våren årsmöte med fastlagsfika och trivselkväll med auktion. Vi inbjuder även till sommarfika en söndag i juni. Hela året säljer vi motionslotter och uppmuntrar Agunnarydsborna att röra på sig, samtidigt som man kan vinna ett presentkort i Lanthandelns café. Vid Världens Barn-galan i oktober dras flera vinster sponsrade av olika företag. Kretskampen i oktober är en populär frågesport.

En söndag i december firar vi Lucia tillsammans med Agunnaryds församling, i kyrkan och i församlingshemmet. Första hjälpen-kurser ordnas efter önskemål från Agunnarydsborna.

Insamlingar ordnas för olika ändamål och vi deltar i mötesplats Kupan i Ljungby.

Kontakt: Ordf. Eva Nilsson     0372-61164     eva51nilsson@hotmail.com

 

Skytte-föreningen

Den första skytteföreningen bildades i Agunnaryd 1863. Avsikten var då att vidareutbilda vanliga beväringsmän i extra gevärshantering, för att bilda ett slags hemvärn till landets försvar – en skarpskytteförening. Den första skaran bestod av 26 tappra unga män från socknen. Det upprättades stadgar och reglemente i Ryd den 25 april 1863 och dokumentet påskrevs av några godsägare i Agunnaryd.

Hur det gick för den första gruppen är inte känt men från 1906 nybildades en Skytteförening som bedrivits med  växlande intensitet.Den första skjutbanan låg troligen i Århult. Nuvarande skjutbana byggdes 1930. Under åren 1970–1985 var det en intensiv ungdomsverksamhet vid skjutbanan och sedan 1971 har luftgevärsskjutning bedrivits i skolans gymnastiksal varje vår- och höstsäsong, även med föräldrar inbjudna.

Agunnaryds Skytteförening har kopplats samman med Bråna Backar, som blev föreningens festplats år 1930. Många äldre har säkert mest goda minnen från ungdomens fröjder på Backarna. Denna gamla dansbana, som nu är borta borde ha klassats som kulturminne. Agunnaryds skytteförening en av de äldsta – men ännu aktiv har deltagit i Sv. Dagbladets Riksskyttetävling som startades för 91 år sen. Här har Agunnaryds skytteförening deltagit sedan slutet av 1930 talet. Verksamheten är än idag aktiv och ungdomar som vill prova på skytte har den möjligheten varje vår och höstsäsong.

Luftgevärsskjutning bedrivs i skolans gymnastiksal varje vår- och höstsäsong, även med föräldrar inbjudna.

Kontakt: Thomas Norlin 070-576 10 96   thomas@agunnaryd.se    

 

Sockenrådet

Sockenrådet är på olika sätt sammanhållande för Agunnaryds föreningsliv och utvecklingssatsningar, och anordnar varje år sockenstämma. Vi inbjuder också till  en samling för där alla organisationer, föreningar och andra intresserade är välkomna för idéutbyte och samordning.

Agunnaryds sockenråd arbetar för utveckling av bygden och driver olika projekt med syfte att stärka orten vi bor. Vi har arbetat med projektet Agunnaryds Attraktiva pärlband, förstudie ”Agunnaryds skolan med internationell profil”, vi ordnar lovaktiviteter för barn och ungdomar,  arrangerar Landsbygdens dag och mycket mer.

Kontakt: Ordf Josefin Granrot 070-651 59 90   josefin@agunnaryd.se

 

Syföreningar

I Agunnaryd har vi flera syföreningar. Det är Bråna syförening, ”Elvorna”, Syföreningen Ringblomman, Nockarps, Ryds och Tjurkö syföreningar. De första syföreningarna startade i början av 1900-talet, vilket innebär att ett 100-årsjubileum skulle kunna firas.

Varje år anordnas i Församlingshemmet en syföreningsauktion där avkastningen skänks till humanitära ändamål.

Kontakt: Eva Nilsson   0372-61164      eva51nilsson@hotmail.com

 

Älgskötsel-området

I Agunnaryd förvaltar vi älgstammen sedan 1992 i ett så kallat älgskötselområde, som vi var bland de första att bilda. Området omfattar knappt 15 000 hektar fördelat på 18 olika jaktlag och ca 250 jägare. Inom älgskötselområdet beslutar jägare och markägare tillsammans hur många och vilka älgar som ska skjutas, samt hur många älgar det ska vara i vinterstam. Samverkan med gemensamma jaktregler har medverkat att höja kvalitén på älgstammen.

Avskjutningsregler och älgstammens storlek diskuteras bland jägare och markägare där samsyn och beslut i samråd eftersträvas. Detta har vi tillsammans i Agunnaryd Älgskötselområde lyckats väl med genom åren.

 

Kontakt: Ordf  Mikael Rietz   073-543 71 83