Page 81 - AA2007
P. 81
förknippar med ölsmak i dag. olika bryggerier. När han några månader
Anknytningen till religionen och uppfatt- senare kom hem till Sverige hade han
ningen av mjödet som livgivaren och livs- fått teoretisk och praktisk kännedom om
drycken var under forntiden djupt rotad. bryggsättet för olika ölsorter och porter. I
För den primitiva människan kom alko- Stockholm hyrde han så ett litet bryggeri
holens stimulerande verkan och vid rikli- på Södermalm som han döpte till ”Tyska
gare förtäring rusgivande egenskaper att Bryggeriet”. Men eftersom Rosenquist
framstå som något övernaturligt. Mjödet inte var medlem av bryggareämbetet och
ansågs äga en gudomlig kraft som genom inte gått den vanliga vägen för att lära sig
förtäringen övergick på människan själv bryggaryrket fi ck han avslag på sin ansö-
och skänkte odödlighet, skaldeförmåga kan om att brygga öl. Men skam den som
och visdom. Länge behöll den karaktären ger sig, tillståndet beviljades slutligen efter
av rituell dryck. stor argumentation från Rosenquist och i
november 1843 fi ck vännerna prova den
Medeltiden första brygden av underjäst bayerskt öl.
Under hela medeltiden samt 1500- och
1600-talet var ölet den dominerande Pilsnerölets intåg
drycken till vardag och fest. Öl var, i alla Ett decennium efter Rosenquists intro-
fall under tidig medeltid, ett vanligt betal- duktion av det bayerska ölet var det klart
ningsmedel och användes ofta som gåva. populärast i Sverige. Med tiden utveck-
lades en svensk variant av det bayerska
I Solberga kloster utanför Visby fi ck en ölet, nämligen det svenska lagerölet. Det
nunna 14 tunnor öl om året, dvs en kon- svenska ölet fi ck en ljusare färg och var
sumtion på närmare 5 liter per dag. Ett dessutom mildare humlat och i allmänhet
annat imponerande exempel är statistiken alkoholstarkare. De båda hade en utpräglad
från den årliga festmiddagen i Stockholms Magnus Göransson gav oss en historielektion i söt ton i smaken.
rådhus. Middagen hölls för att fi ra att ett ölets tillkomst och guidade om sex mycket olika
nytt råd samt övriga förtroendemän i sta- ölsorter. Från tjeckiskt, via danskt till USA. Då pilsnerölet kom på 1870-talet var det
dens tjänst tillsatts. Vid dessa tillställningar välkommet, då det smakmässigt fyllde ett
drack varje deltagare omkring tio liter öl, tomrum. Det var inte sött, utan torrt med en
och vid de extremt blöta kalasen åren 1463 ölvanor. Ölet förlorade sin tidigare betydel- tydlig humlebeska. Dessutom var ölet be-
och 1468 hela 14,5 liter! se som folkdryck och brännvinsmissbruket tydligt ljusare än andra tillgängliga öltyper.
Förklaringarna till denna hejdlösa ölkon- fick en omfattning som aldrig förr. På Först på plan, vintern 1876-77, att brygga
var Alfred
pilsnerölet
Borås.
i
Sandwall
sumtion var många. Förutom att maten 1840-talet inträffade emellertid händelser Pilsnerölet togs dock kort efter introduk-
var mycket salt eller till och med härsken, som gav en förnyad popularitet åt ölet med tionen ur sortimentet eftersom det sålde så
så att det krävdes stora mängder vätska en motsvarande minskning av brännvin- dåligt i den lilla staden Borås. De verkliga
för att skölja ner det med, bjöds knappast skonsumtionen. pilsnerpionjärerna blev i stället Franz Heiss
några alternativ till ölet. Kaffe, te, mine- Sr och hans kompanjon bryggmästaren
ralvatten eller läsk fanns inte och vattnet Fredrik Rosenquist af Georg Sellman vid Hamburgerbryggeriet
från brunnarna var oftast odrickbart, mjölk Åkershult på Luntmakargatan i Stockholm.
fanns bara om somrarna när korna gick på Offi ceren och adelsmannen Fredrik Ro-
bete. En annan förklaring var att ölet inte senquist af Åkershult är förmodligen den Marknadsföringen av pilsnerölet vände sig
var särskilt starkt. Alkoholhalten hos det person som genom tiderna betytt mest för till överklassen och introduktionen ägde
öl som dracks till vardags motsvarade det svensk ölkultur. Det var han som tog det rum på Operakällaren. Starten blev lite
nutida folkölets styrka. bayerska sättet att brygga öl till Sverige och trög och det dröjde länge innan pilsnern
med det återupprättade ölet som vardags- fann sina kunder i alla samhällsskikt. När
Brännvinets starka frammarsch under drycken nummer ett. Våren 1842 företog det blev skjuts på försäljningen började
1700-talet bröt till slut folkets uråldriga han en resa i Europa och besökte ett antal alla bryggerier i Stockholm att tillverka
pilsnerölet och bryggerierna ute i landet
var inte sena att följa efter. Sedan första
världskriget har öl av pilsnertyp dominerat
det svenska ölutbudet.
Arrangörerna vill passa på att tacka Maria
och Matöppet för sponsring av tilltugget
under ölprovningen.
Överskottet av den ekonomiska behåll-
ningen för kvällen gick till bygdegården
och blev ca. 3500 kronor.
Historiska fakta är hämtade från Sveriges
Många var det som var intresserade av att testa öl och sätta smaklökarna på prov.
17