Page 81 - AA2007
P. 81

förknippar med ölsmak i dag.                                             olika bryggerier. När han några månader
       Anknytningen till religionen och uppfatt-                                senare  kom  hem  till  Sverige  hade  han
       ningen av mjödet som livgivaren och livs-                                fått teoretisk och  praktisk kännedom om
       drycken var under forntiden djupt rotad.                                 bryggsättet för olika ölsorter och porter. I
       För  den  primitiva  människan  kom  alko-                               Stockholm hyrde han så ett litet bryggeri
       holens stimulerande verkan och vid rikli-                                på Södermalm som han döpte till ”Tyska
       gare  förtäring rusgivande egenskaper  att                               Bryggeriet”.  Men  eftersom  Rosenquist
       framstå som något övernaturligt. Mjödet                                  inte var medlem av bryggareämbetet och
       ansågs äga en gudomlig kraft som genom                                   inte gått den vanliga vägen för att lära sig
       förtäringen  övergick  på  människan  själv                              bryggaryrket fi ck han avslag på sin ansö-
       och  skänkte  odödlighet,  skaldeförmåga                                 kan om att brygga öl. Men skam den som
       och visdom. Länge behöll den karaktären                                  ger sig, tillståndet beviljades slutligen efter
       av rituell dryck.                                                        stor argumentation från Rosenquist och i
                                                                                november 1843 fi ck vännerna prova  den
       Medeltiden                                                               första brygden av underjäst bayerskt öl.
       Under  hela  medeltiden  samt  1500-  och
       1600-talet  var  ölet  den  dominerande                                  Pilsnerölets intåg
       drycken till vardag och fest. Öl var, i alla                             Ett  decennium  efter  Rosenquists  intro-
       fall under tidig medeltid, ett vanligt betal-                            duktion av det bayerska ölet var det klart
       ningsmedel och användes ofta som gåva.                                   populärast  i  Sverige.  Med  tiden  utveck-
                                                                                lades  en  svensk  variant  av  det  bayerska
       I  Solberga  kloster  utanför  Visby fi ck  en                            ölet, nämligen det svenska lagerölet. Det
       nunna 14 tunnor öl om året, dvs en kon-                                  svenska  ölet fi ck  en  ljusare  färg  och  var
       sumtion  på  närmare  5  liter  per  dag.  Ett                           dessutom mildare humlat och i allmänhet
       annat imponerande exempel är statistiken                                 alkoholstarkare. De båda hade en utpräglad
       från den årliga festmiddagen i Stockholms   Magnus Göransson gav oss en historielektion i   söt ton i smaken.
       rådhus. Middagen hölls för att fi ra att ett   ölets tillkomst och guidade om sex mycket olika
       nytt råd samt övriga förtroendemän i sta-  ölsorter. Från tjeckiskt, via danskt till USA.  Då pilsnerölet kom på 1870-talet var det
       dens tjänst tillsatts. Vid dessa tillställningar                         välkommet, då det smakmässigt fyllde ett
       drack varje deltagare omkring tio liter öl,                              tomrum. Det var inte sött, utan torrt med en
       och vid de extremt blöta kalasen åren 1463   ölvanor. Ölet förlorade sin tidigare betydel-  tydlig humlebeska. Dessutom var ölet be-
       och 1468 hela 14,5 liter!           se som folkdryck och brännvinsmissbruket   tydligt ljusare än andra tillgängliga öltyper.
       Förklaringarna till denna hejdlösa ölkon-  fick  en  omfattning  som  aldrig  förr.  På   Först på plan, vintern 1876-77, att brygga
                                                                                         var Alfred
                                                                                pilsnerölet
                                                                                                            Borås.
                                                                                                           i
                                                                                                  Sandwall
       sumtion  var  många.  Förutom  att  maten   1840-talet inträffade emellertid händelser   Pilsnerölet togs dock kort efter introduk-
       var mycket salt eller till och med härsken,   som gav en förnyad popularitet åt ölet med   tionen ur sortimentet eftersom det sålde så
       så  att  det  krävdes  stora  mängder  vätska   en  motsvarande  minskning  av  brännvin-  dåligt i den lilla staden Borås. De verkliga
       för att skölja ner det med, bjöds knappast   skonsumtionen.              pilsnerpionjärerna blev i stället Franz Heiss
       några alternativ till ölet. Kaffe, te, mine-                             Sr  och  hans  kompanjon  bryggmästaren
       ralvatten eller läsk fanns inte och vattnet   Fredrik Rosenquist af      Georg Sellman vid Hamburgerbryggeriet
       från brunnarna var oftast odrickbart, mjölk   Åkershult                  på Luntmakargatan i Stockholm.
       fanns bara om somrarna när korna gick på   Offi ceren  och  adelsmannen  Fredrik  Ro-
       bete. En annan förklaring var att ölet inte   senquist af Åkershult är förmodligen den   Marknadsföringen av pilsnerölet vände sig
       var särskilt starkt. Alkoholhalten hos det   person som genom tiderna betytt mest för   till  överklassen  och  introduktionen  ägde
       öl som dracks till vardags motsvarade det   svensk ölkultur. Det var han som tog det   rum  på  Operakällaren.  Starten  blev  lite
       nutida folkölets styrka.            bayerska sättet att brygga öl till Sverige och   trög  och  det  dröjde  länge  innan  pilsnern
                                           med det återupprättade ölet som vardags-  fann sina kunder i alla samhällsskikt. När
       Brännvinets  starka  frammarsch  under   drycken nummer ett. Våren 1842 företog   det  blev  skjuts  på  försäljningen  började
       1700-talet  bröt  till  slut  folkets  uråldriga   han en resa i Europa och besökte ett antal   alla  bryggerier  i  Stockholm  att  tillverka
                                                                                pilsnerölet  och  bryggerierna  ute  i  landet
                                                                                var  inte  sena  att  följa  efter.  Sedan  första
                                                                                världskriget har öl av pilsnertyp dominerat
                                                                                det svenska ölutbudet.
                                                                                Arrangörerna vill passa på att tacka Maria
                                                                                och Matöppet för sponsring av tilltugget
                                                                                under ölprovningen.
                                                                                Överskottet  av  den  ekonomiska  behåll-
                                                                                ningen  för  kvällen  gick  till  bygdegården
                                                                                och blev ca. 3500 kronor.
                                                                                Historiska fakta är hämtade från Sveriges








       Många var det som var intresserade av att testa öl och sätta smaklökarna på prov.


                                                                                                               17
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86