Page 80 - AA2007
P. 80
Ölprovarafton
Ett femtiotal personer hade
anammat annonsen om öl-
provning och tagit sig till
Agunnaryds bygdegård.
Med hälp av ölkännaren Magnus Görans-
son som jobbar på Systembolaget i Ljung-
by, tog vi oss igenom sex olika sorters öl
med hjälp av våra smaklökar.
Vi började med en mild belgisk öl som
var lite annorlunda i smak och sötma och
fortsatte mot de vanligare från Carlsberg
och avslutade med två säregna, mörka öl,
den sista en Cream Stout som är svart som
kaffe och med bitter smak.
Sex olika sorters öl provades under kvällen.
Kvällen inleddes med en historielektion
om ölets väg fram till i dag. Öl är en gam- stod vid hennes fötter, fanns det intorka- maltsocker, vilket i sin tur medförde att
mal dryck. Det sägs att man drack öl, eller de rester efter någon dryck. Denna har anrättningen om den råkade bli stående
i alla fall en dryck som byggde på samma påvisats innehålla fragment av vetekorn, några dagar, inte ruttnade utan kom i själv-
råvaror, redan för 7000 år sedan. Detta går tranbär, pors samt stora mängder pollen jäsning. Den fi ck en tilltalande smak och
att hävda genom att arkeologer hittat rester av lind, som tydde på att honung ingått stimulerande egenskaper. Det kan vara på
av lerkärl och analyserat dess innehåll. Det i drycken. Denna hade alltså utgjort en det sättet ölet upptäcktes i norden.
visade sig att kärlen innehållit en vätska blandning av öl, bärvin och mjöd, det hela
som byggde på spannmål dvs en dryck smaksatt med pors, en ölkrydda som skulle Det fi nns emellertid ett faktum som direkt
som defi nitivt liknar öl. Platsen för fynden komma att vara i bruk långt efter humlens talat mot denna teori, nämligen att ölet
ligger i nuvarande Irak, i landet mellan införande i öltillverkningen. Tecken på en var känt i Främre Orienten redan vid den
fl oderna Eufrat och Tigris. Landet på den mjödliknande dryck har också noterats från tidpunkten då sädesodling började sprida
tiden hette Mesopotamien och folket som tiden runt Kristi födelse i både Bayern och sig därifrån till Nordeuropa. Det ligger
gjorde öl var sumerer. i Danmark. därför närmare till hands att tänka sig att
kännedomen om ölet kom samtidigt med
I Egypten har man hittat 2500 år gamla Från Sverige har inte inrapporterats några åkerbruket. Dessutom kände man redan till
motiv som visar tillverkning av en öllik- analyserade fynd av detta slag från förhis- alkoholhaltiga drycker. Ej av blott honung
nande dryck. Man har också hittat texter, torisk tid, men det står utom allt tvivel att och bär utan säkerligen även av sav (björ-
som visar att redan för så länge sedan ölliknande drycker varit i bruk i Sverige klag). Från början användes säden endast
beskattades drycken. långt före vår tideräkning. för att dryga ut dessa drycker.
Det äldsta ölet ett mjöd. Var det ett misstag? Vikingarna
Det är inte så säkert att våra förfäder fått Det hände ofta förr i tiden att säden blev Det svenska ölets historia går tillbaka till
sin kunskap om öltillverkning från sumerer inbärgad under ogynnsamma väderleksför- vikingatiden, då man drack mjöd. Det
eller egypter. På Jylland påträffades 1921 hållanden och därigenom blev groddska- var en dryck som tillverkades på samma
en ekkista från omkring 1500 f.Kr., dvs dad, dvs. undergick en spontan mältnings- sätt som öl, men som kryddades med t ex
från äldre bronsåldern, innehållande liket process. Denna åstadkom att den välling angelika, pors eller honung och fi ck en helt
av en kvinna. I en liten näverspann, som som kokades av mjölet kom att innehålla annan smak än den klassiskt bittra som vi
16