Page 80 - AA2007
P. 80

Ölprovarafton



        Ett  femtiotal  personer   hade
        anammat     annonsen     om   öl-
        provning    och   tagit  sig  till
        Agunnaryds bygdegård.
        Med hälp av ölkännaren Magnus Görans-
        son som jobbar på Systembolaget i Ljung-
        by, tog vi oss igenom sex olika sorters öl
        med hjälp av våra smaklökar.
        Vi  började  med  en  mild  belgisk  öl  som
        var lite annorlunda i smak och sötma och
        fortsatte mot de vanligare från Carlsberg
        och avslutade med två säregna, mörka öl,
        den sista en Cream Stout som är svart som
        kaffe och med bitter smak.
                                             Sex olika sorters öl provades under kvällen.
        Kvällen  inleddes  med  en  historielektion
        om ölets väg fram till i dag. Öl är en gam-  stod vid hennes fötter, fanns det intorka-  maltsocker,  vilket  i  sin  tur  medförde  att
        mal dryck. Det sägs att man drack öl, eller   de  rester  efter  någon  dryck.  Denna  har   anrättningen  om  den  råkade  bli  stående
        i alla fall en dryck som byggde på samma   påvisats  innehålla  fragment  av  vetekorn,   några dagar, inte ruttnade utan kom i själv-
        råvaror, redan för 7000 år sedan. Detta går   tranbär,  pors  samt  stora  mängder  pollen   jäsning. Den fi ck en tilltalande smak och
        att hävda genom att arkeologer hittat rester   av  lind,  som  tydde  på  att  honung  ingått   stimulerande egenskaper. Det kan vara på
        av lerkärl och analyserat dess innehåll. Det   i  drycken.  Denna  hade  alltså  utgjort  en   det sättet ölet upptäcktes i norden.
        visade  sig att kärlen innehållit  en  vätska   blandning av öl, bärvin och mjöd, det hela
        som  byggde  på  spannmål  dvs  en  dryck   smaksatt med pors, en ölkrydda som skulle   Det fi nns emellertid ett faktum som direkt
        som defi nitivt liknar öl. Platsen för fynden   komma att vara i bruk långt efter humlens   talat  mot  denna  teori,  nämligen  att  ölet
        ligger  i  nuvarande  Irak,  i  landet  mellan   införande i öltillverkningen. Tecken på en   var känt i Främre Orienten redan vid den
        fl oderna Eufrat och Tigris. Landet på den   mjödliknande dryck har också noterats från   tidpunkten då sädesodling började sprida
        tiden hette Mesopotamien och folket som   tiden runt Kristi födelse i både Bayern och   sig  därifrån  till  Nordeuropa.  Det  ligger
        gjorde öl var sumerer.               i Danmark.                          därför närmare till hands att tänka sig att
                                                                                 kännedomen om ölet kom samtidigt med
        I  Egypten  har  man  hittat  2500  år  gamla   Från Sverige har inte inrapporterats några   åkerbruket. Dessutom kände man redan till
        motiv som visar tillverkning av en öllik-  analyserade fynd av detta slag från förhis-  alkoholhaltiga drycker. Ej av blott honung
        nande dryck. Man har också hittat texter,   torisk tid, men det står utom allt tvivel att   och bär utan säkerligen även av sav (björ-
        som  visar  att  redan  för  så  länge  sedan   ölliknande drycker varit i bruk i Sverige   klag). Från början användes säden endast
        beskattades drycken.                 långt före vår tideräkning.         för att dryga ut dessa drycker.
        Det äldsta ölet ett mjöd.            Var det ett misstag?                Vikingarna
        Det är inte så säkert att våra förfäder fått   Det hände ofta förr i tiden att säden blev   Det svenska ölets historia går tillbaka till
        sin kunskap om öltillverkning från sumerer   inbärgad under ogynnsamma väderleksför-  vikingatiden,  då  man  drack  mjöd.  Det
        eller egypter. På Jylland påträffades 1921   hållanden och därigenom blev groddska-  var en dryck som tillverkades på samma
        en  ekkista  från  omkring  1500  f.Kr.,  dvs   dad, dvs. undergick en spontan mältnings-  sätt som öl, men som kryddades med t ex
        från äldre bronsåldern, innehållande liket   process. Denna åstadkom att den välling   angelika, pors eller honung och fi ck en helt
        av en kvinna. I en liten näverspann, som   som kokades av mjölet kom att innehålla   annan smak än den klassiskt bittra som vi































        16
   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85