Page 137 - AA2008
P. 137

Mjölk från Södergård







































       Andreas och Kristoffer, de enda kvarvarande mjölkbönderna i Agunnaryd.
       Med hjälp av ny teknik och pappa    Marker att bruka                     Livsstilsfråga
       Gunnar  storsatsar  bröderna An-    Djuren  har  fri  tillgång  till  grovfoder,  som   Varför tar man då på sig mycket arbete, då
       dreas  och  Kristoffer  Andersson   utgörs av 2500 rundbalar ensilage vardera om   det fi nns bra jobb med 40-timmarsvecka att
       på effektiv mjölkproduktion. Den    300 kilo hö då vatteninnehållet är borträknat.   få för kompetenta ungdomar? Det märks att
       ende  kvarvarande   mjölkprodu-     200 hektar mark brukas varav två tredjedelar   bröderna är väl samstämda. Andreas för fram
       centen  i  Agunnaryd  satsar  på    utgörs av sidoarrenden hos sju markägare.   att arbetet är roligt och att det numer går att
       effektivitet, långsiktighet, lönsam-  130 hektar används för slåtter.    förena med dräglig tillvaro. Större företag –
       het och en dräglig daglig arbets-                                        fl er inblandade – mindre bundenhet. Kristof-
       situation. Detta ger 1 500 000 liter   Korna  släpps  sommartid  även  ut  på  bete,   fer nämner det intressanta med att vara egen
       mjölk per år.                       men i stallets närhet, medan kvigorna som-  företagare och kunna hämta ut avkastningen
                                           martid är inhysta ända borta i Vedåsa och gör
       När bröderna hade avslutat sina högskole-  insatser på kultur- och skogsbeten.  på sitt eget arbete.
       utbildningar – Andreas som jägmästare och                                               Text/foto: Krister Lindkvist
       Kristoffer som lantmästare – växte idén fram   Lönsamhet i sikte
       att fl ytta hem och göra Agunnaryds genom   Investeringen har bra timing
       tiderna största investering i jordbruksproduk-  då världsmarknaden plötsligt
       tion. Efter tre års slit med planering, omfat-  behöver mer mjölk, och av-
       tande  byggnation  och  det  dagliga  arbetet   räkningspriset steg 2007 med
       närmar man sig målet med 150 mjölkande   en krona per liter. Visserligen
       kor och egen rekrytering i helt ny- och om-  äter  ökade  kraftfoderpriser
       byggda stallar. Givetvis kunde bröderna det   upp det mesta, men nettot har
       praktiska arbetet efter att från tidig ålder ha   ökat med 30 öre per liter.
       deltagit i familjeföretaget.
                                           Det  känns  bra  för Andreas
       Två  mjölkrobotar  av  fabrikat  LELY Ast-  och  Kristoffer  att  kunna
       ronaut  sköter  mjölkningen  i  medeltal  2,8   amortera  av  på  lånen  och
       gånger  per  dygn.  Högmjölkarna  ger  ifrån   göra  sig  beredda  för  redu-
       sig upp till strax över 60 liter fördelat på fyra   cerade EU-bidrag framöver.
       tömningar. Man bedömer att mjölkmängden   Samtidigt  är  det  klart  att
       ökar 10–15% med den nya tekniken, sam-  oddsen  är  väsentligt  bättre
       tidigt  som belastningen  på  kon  reduceras.   om man som här kan starta
       Korna vandrar gärna in till mjölkmaskinen   med ett synnerligen välskött
       då där vankas mat. Datorn håller förstås reda   familjeföretag.
       på hur mycket mat varje ko får och det fi nns
       också kraftfoderstationer ute i lösdriftsstallet,
       där djuren rör sig lugnt och i god sämja.
                                                                   Nyfi ken på besökare men trygg med maskinen som tvättar och
                                                                   mjölkar var spene särskilt och lockar med extraförplägnad.

                                                                                                               25
   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142