Page 49 - AA2010
P. 49

Säsongens älgjakt slut  Tänk vad en droppe vatten kan göra….


 Agunnaryds älgskötselområde   Vad har du under kilten Anders? Ja det var
 har haft styrelsemöte och sam-  den första frågan som Anders Görling fick
 manfattat säsongens älgjakt.   av oss när vi kom på whiskeyprovning till
 Agunnaryds älgskötselområdet   Bjärnum den 29 januari.
 består av ca 12 500 hektar och   Vi var ett glatt gäng på ca 30 personer
 älgstammen förvaltas efter egna   härifrån bygden som åkte ner till Restaurang
 beslut och regler.   Tre Hammare Bjärnum, för att vara med på
 Vi  tror oss ha en vinterstam på ca 10 st äl-  provning av whiskey. Bussen utgick ifrån
 gar per tusen hektar eller allt som allt finns   Ranglaköp (strängt taget) och det var ingen
 det ungefär 120 älgar kvar i Agunnaryd när   tillfällighet eftersom det var Ingmar och
 älgjakten nu är slut. Det är en lika stor älgstam   hans lillasyster Sylvia som fixade detta.
 som efter förra årets jakt. Denna säsongen   Sylvia äger sedan många år Restaurang
 tilldelades lagen i Agunnaryd 86 st älgar att   Tre Hammare i Bjärnum och hon brukar
 fälla, av denna tilldelning sköts totalt 74 äl-  ordna Whiskeyprovningar som är mycket
 gar fördelade på 17 st tjurar, 14 hondjur och   välbesökta. Utöver oss ifrån Agunnaryd och
 43 kalvar.  Ljungby, var det lika många karlar till ifrån
 En avskjutning på 86% varav kalvandelen   Bjärnumstrakten. Så det var trångt i lokalen.
 ligger på 58%. Ganska nära idealet för av-  Med på bilden är från vänster: Jane Guldhammer, Mikael o Lotta Andersson, Pia Åkesson,
 skjutning där man vill hamna runt 60% på   Sven Jonsson och närmast kameran Bert Klemedtsson.     Bild Karin Klemedtsson
 kalvavskjutning för att inte älgstammen ska
 växa sig större.                                                               filé som Sylvia och hennes personal tillagade
                                                                                medan vi fick undervisningen.
 Kvalitén på älgstammen i Agunnaryd blir
 bättre och bättre, detta kan man se på att äl-                                 Så ett stort tack till Ingmar m.fl. som ordnade
 garna väger mer, tjurar får bättre hornkronor,   Årsmöte med Agunnaryds Skytteförening  denna trevliga kväll.
 man har observerat flera så kallade kapitala                                   Och till sist vad Anders svarade på vår första
 tjurar och det blir vanligare med att älgkon   Verksamheten har under året varit sparsam.  verksamheten bedrivs i dag i skolans gym-  fråga?
 kommer med två kalvar. Älgstammen i Agun-  Frivilliga Skytterörelsen och Kronobergs   nastiksal med luftgevärsskytte på måndagar
 naryd är stor och frisk och efter stormarna har   Skytteförbund avvecklades 1 januari 2009   kl.17.30,  vilket beslutades att vi skulle   - Inte mer än nödvändigt.
 de nu gott om mat.  och övergick i Svenska Skyttesportför-  fortsätta med så länge intresse finns.
 bundet och Smålands Skyttesportförbund.                                                             Karin i Fagerhult
 Börje Axelsson  Detta medför att all kommunikation sker   Styrelsen omvaldes i sin helhet med en ut-
 Ordförande Agunnaryds Älgskötselområde  via nätet.  ökning av Kaj Johansson och Roland Lilja.
 Under mötet höll Gunnar Karlsson i pennan.
 Vår skjutbana blev i september godkänd
 av polis och skytteförbund. Den största   Ordf.  Kell Gunnarsson













                                                                                         Älmhult
       Anders Gjörling, som uppträder i kilt, berättade i nästan 2 timmar om ”livets vatten”.
                                                         Bild Daniel Nilsson

       Och Anders som uppträder i kilt, berättade   Och till sist var det dags att få prova på ur de
       i nästan 2 timmar om ”livets vatten”. Vi   framsatta glasen som innehöll Clynelish 14
       fick veta mycket om denna dryck som bara   år, Talisker 10 år, Obon 14 år, Caol Ila 12 år
       innehåller jäst, vatten och spannmål. Om   och Lagavulin 16 år.
       rökigheten och om Single malt, Grain och
       Blended.                            Den ene rökigare än den andre, men med
                                           en droppe vatten i har man ”öppnat upp”
 Din informationsdistributör  För att få kallas whiskey måste drycken   drycken och tagit bort det mest rökiga. Ifall
 Vi löser dina produktioner  lagras minst 3 år på ekfat. Och sparar man   man nu inte föredrar det.
       en 14-årig flaska whiskey i 10 år så blir den
                                           Så även de som inte var stora fans av whiskey
 från start till mål  inte 24 år utan den är fortfarande 14 år efter-  före kvällen hade stor behållning av denna   Välkomna!
       som den får åldern från när den tappas från
                                           whiskeyprovning.
       fatet. (En skulle kanske bli en whiskeyflaska
       Lagavulin 16 i nästa liv)           Kvällen avslutades med grillspett och fläsk-
 JOMA Grafisk Produktion AB   Box 71, 341 22 Ljungby   Tel: 0372-653 50 Fax: 0372-800 14   www.jomagp.se

 4                                                                                                              5
   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54