Page 259 - AA2016
P. 259

Hur man tillredde en svinslakt 1895 i Fagerhult


       Kvinnor - känn er previligerade!    Levern                               Sylta
       Betänk hur en husmor hade det i julstö-  Levern kan man antingen förvella eller hacka   Bukhältan tages till sylta, man kan skära den i
       ket för ett sekel sedan. Då blev man inte   den riktigt rå. (Man kan mala lefvern rå och   två eller tre stycke, man strör lite salt och pep-
       bjuden att komma på ”smakparty” av   koka gröt af en liter Korngryn och mjölk,   par in uti, sen trillar man ihop det och virar
       Chark-produkter till lanthandeln inför   grynen behöfver ej kokas väl, man kan taga   med simmar (snören) eller bast så hårt man
       julen, utan man fick vackert vänta på att   rågmjöl i stället för gryn). Man tager ett stop   kan och kokar det.
       slaktarn kom för att öda julgrisen och se-  gryn och hackar till smet, (till leverkorv skall
       dan göra allt jobb själv.           vara korngryn), man sällar ifrån det mesta,   Huvudet
                                           sedan späder man antingen med mjölk eller   Huvudet kokas och sönderplockas, läggs i en
       Hur man tillreder en svinslakt      korfspad tills det blir lagom tjockt, man skär   ystekorg, med en handduk inunder. (Bunke el-
       Blodkorv                            sönder och bereder på ett järn. Då det kokar   ler gammal jutekorg som man ej gagnar, går
       Rågen som skall vara till gryn till blodkor-  lägger man i lök efter behag och låter det koka   också bra). Man låter den ligga där tills den
       ven bör torkas i ugnen och sen sällas innan   upp, sen öser man det i leversmeten. Man kan   är sval. Man lägger press på syltan, både rull-
       den mals, sedan sällar man grynen så att såer   lägga ingefära i lefverkorf om man tycker om   syltan och syltosten tills den är sval.
       och sådant går dän. Till blodkorv tager man   det. Peppar och pepparnelkor tages efter be-  Saltlake kan man antingen koka eller lägga
       råggryn, ungefär en kanna. Skall man späda   hag, knappt en hand full salt. Sen kan man   saltet i kallt vatten.
       blodet med vatten så öser man i det medan   antingen koka dem genast eller gömma dem
       blodet är värmt, och sen dänker man lite vat-  och koka så snart man behöver.  Fjelstren kan man bara gni i salt tre eller fyra
       ten ovanpå så blir det ingen hård skorpa.  Hackekorven                   gånger och sen skölja dem i jummen bier om
                                                                                man har, eller i bara vatten. Hackekorvens
       Vill man späda med mjölk, så öses den i strax   Till hackekorven skall också vara korngryn,   fjelster kan man skrapa lite om man vill, se-
       innan man öser den i fjelstren, en handfull   man brukar taga ungefärligen tre stop gryn,   dan lägger man dem i vatten med lite salt uti
       salt brukar vara ungefärligen nog, man skär   det altefter som man har mycke hackemat.   och låter dem ligga öfver natten.
       sönder ister och lägger på ett järn och då det   Grynen förvällas, det brukar man taga i kor-
       kokar lägger man i finhackad lök och låter det   vakittelens spad. Sen böra grynen stå till di
       koka upp, varefter man öser det tillsamman   äro ungefär svala innan man älter i hackema-  Kokboken är lånad från Trinshult. Här har
       med smeten. Då man öser det i fjelstren bör   ten. Salt tager man så mycket man kan hålla i   Hanna Johansson, (Nilsdotter) nedskrivit
       man lemna tredjedelen af fjelstret tomt, koka-  handen, tre eller fyra gånger. Lök, peppar och   mängder av recept och arbetsmoment som
       de i två timmar så äro di kokta. Kryddpeppar   pepparnelkor ilägges efter behag.  varje kvinna skulle kunna för att vara en
       stöts och läggs uti.                                                      duglig husmor. Tack för lånet!
                                                                                                     Gunvor Karlsson






















                                                                           Se hit!

                                                                          Alla barn som är födda 2016, med föräld-
                                                                          rar bosatta i Agunnaryd, får av Heurlinska
                                                                          Stiftelsen en liten pengagåva.
                                                                          För att kunna skicka denna måste ni ta kon-
                   Julagille på Marsholm                                  takt med Inger Johansson, Tjurkö. Tel 0372-
                                                                          65051 eller 070 286 54 51 senast 27/12.
                     Fredagen den 13 januari kl. 18.00
                     Underhållning och div. aktiviteter.
                      Tomtegröt och kaffe serveras.
          Anmälan till Eva 61164 eller Inger 65051 senast 10 januari

                          Alla hjärtligt välkomna


                                                                                                               19
   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263   264