Page 259 - AA2016
P. 259
Hur man tillredde en svinslakt 1895 i Fagerhult
Kvinnor - känn er previligerade! Levern Sylta
Betänk hur en husmor hade det i julstö- Levern kan man antingen förvella eller hacka Bukhältan tages till sylta, man kan skära den i
ket för ett sekel sedan. Då blev man inte den riktigt rå. (Man kan mala lefvern rå och två eller tre stycke, man strör lite salt och pep-
bjuden att komma på ”smakparty” av koka gröt af en liter Korngryn och mjölk, par in uti, sen trillar man ihop det och virar
Chark-produkter till lanthandeln inför grynen behöfver ej kokas väl, man kan taga med simmar (snören) eller bast så hårt man
julen, utan man fick vackert vänta på att rågmjöl i stället för gryn). Man tager ett stop kan och kokar det.
slaktarn kom för att öda julgrisen och se- gryn och hackar till smet, (till leverkorv skall
dan göra allt jobb själv. vara korngryn), man sällar ifrån det mesta, Huvudet
sedan späder man antingen med mjölk eller Huvudet kokas och sönderplockas, läggs i en
Hur man tillreder en svinslakt korfspad tills det blir lagom tjockt, man skär ystekorg, med en handduk inunder. (Bunke el-
Blodkorv sönder och bereder på ett järn. Då det kokar ler gammal jutekorg som man ej gagnar, går
Rågen som skall vara till gryn till blodkor- lägger man i lök efter behag och låter det koka också bra). Man låter den ligga där tills den
ven bör torkas i ugnen och sen sällas innan upp, sen öser man det i leversmeten. Man kan är sval. Man lägger press på syltan, både rull-
den mals, sedan sällar man grynen så att såer lägga ingefära i lefverkorf om man tycker om syltan och syltosten tills den är sval.
och sådant går dän. Till blodkorv tager man det. Peppar och pepparnelkor tages efter be- Saltlake kan man antingen koka eller lägga
råggryn, ungefär en kanna. Skall man späda hag, knappt en hand full salt. Sen kan man saltet i kallt vatten.
blodet med vatten så öser man i det medan antingen koka dem genast eller gömma dem
blodet är värmt, och sen dänker man lite vat- och koka så snart man behöver. Fjelstren kan man bara gni i salt tre eller fyra
ten ovanpå så blir det ingen hård skorpa. Hackekorven gånger och sen skölja dem i jummen bier om
man har, eller i bara vatten. Hackekorvens
Vill man späda med mjölk, så öses den i strax Till hackekorven skall också vara korngryn, fjelster kan man skrapa lite om man vill, se-
innan man öser den i fjelstren, en handfull man brukar taga ungefärligen tre stop gryn, dan lägger man dem i vatten med lite salt uti
salt brukar vara ungefärligen nog, man skär det altefter som man har mycke hackemat. och låter dem ligga öfver natten.
sönder ister och lägger på ett järn och då det Grynen förvällas, det brukar man taga i kor-
kokar lägger man i finhackad lök och låter det vakittelens spad. Sen böra grynen stå till di
koka upp, varefter man öser det tillsamman äro ungefär svala innan man älter i hackema- Kokboken är lånad från Trinshult. Här har
med smeten. Då man öser det i fjelstren bör ten. Salt tager man så mycket man kan hålla i Hanna Johansson, (Nilsdotter) nedskrivit
man lemna tredjedelen af fjelstret tomt, koka- handen, tre eller fyra gånger. Lök, peppar och mängder av recept och arbetsmoment som
de i två timmar så äro di kokta. Kryddpeppar pepparnelkor ilägges efter behag. varje kvinna skulle kunna för att vara en
stöts och läggs uti. duglig husmor. Tack för lånet!
Gunvor Karlsson
Se hit!
Alla barn som är födda 2016, med föräld-
rar bosatta i Agunnaryd, får av Heurlinska
Stiftelsen en liten pengagåva.
För att kunna skicka denna måste ni ta kon-
Julagille på Marsholm takt med Inger Johansson, Tjurkö. Tel 0372-
65051 eller 070 286 54 51 senast 27/12.
Fredagen den 13 januari kl. 18.00
Underhållning och div. aktiviteter.
Tomtegröt och kaffe serveras.
Anmälan till Eva 61164 eller Inger 65051 senast 10 januari
Alla hjärtligt välkomna
19