Page 84 - AA2012
P. 84

”Agunnaryds - Gille”


        Det började som en spännande
        resa, där man upplevde ”Småland
        på riktigt”, en resa i tiden genom
        Agunnaryds natur och kulturhisto-
        ria, kryddad med IKEA:s rötter.
        Vi som agerade ”provgäster” intog våra sitt-
        platser i församlingshemmet, där vi lovades
        en tänkt ”bussguidning” från Älmhults IKEA
        mot okänt mål.
        Anders Johansson, vår värd, samt Jonas
        Svensson välkomnade oss och stämningen
        var förväntansfull när ”resan” startade. Vi
        passerade nya, okända trakter med främ-
        mande namn, men ett namn, Råshult, med
        blomsterkungen Linné, var nästan lika be-
        kant för de flesta av oss, som det i vars anda
        vi nu besökte Älmhult.
        Vi fick veta att sjön Möckeln låg nära res-
        vägen, en skön oas mellan Älmhult och
        Agunnaryd, där det berättades om fina
        fiskevatten och rikt friluftsliv, värt att testa
        någon gång. Nu passerade vi Bölsö gård och
        snart närmade vi oss slutmålet, Agunnaryd
        och IKEA :s ursprung.
        Anders hade tillsammans med Jonas analyse-  Kocken Pelle lägger sista handen vid det tilltalande buffébordet
        rat den tid då IKÉA:s varumärke blev till och   Vi intog våra platser vid borden, medan ljuv-  första snapsvisan under ledning av ”Snickare
        undersökt trakten där dess grundare hade sina   liga dofter spreds från köket, där kocken Pär   Åkesson”, än så länge okänd.
        rötter. De satte verkliga ord på den rådande   Fransson och hans team lade sista handen vid
        tidsandan mellan jordbruks- och industritid,   den njutbara Smålandsbuffén, som fägnade   Nu tog Jonas Svensson plats vid mikrofonen
        vilket påverkat agunnarydsbornas kynne och   både öga och gom, förväntningarna om en   och berättade en intressant historik om Agun-
        mentalitet, symboliserat med A;et i IKEA.   god matupplevelse infriades till fullo. Allt   naryd då och nu.
        I byns centrum passerade vi kyrkan och en   var tillagat med lokalproducerade råvaror, det   Vi bjöds till nytt besök vid buffébordet för
        ny, fräsch lanthandel och snart var bussen   mesta inköpt genom Agunnaryds lanthandel.    avsmakning av varmrätt med bl. a. småländ-
        framme vid Agunnaryds Bygdegård, med   Festgeneralen Ingmar Nilsson, med sitt   ska isterband och många andra typiska rätter,
        ortens gemensamma samlingssal, avsedd att   professionella restauranglag, såg till att gäs-  alla lät sig väl smaka och stämde lydigt in i
        användas för och av folket i bygden, som den   terna hade någonting att äta på sin tallrik och   snapsvisor och skålande, under Åkessons
        beskrevs för oss på resan.          någonting att dricka i sina glas och snart ljöd   ledning.
        Vi välkomnades vid entrén av trevlig serve-
        ringspersonal, som frestade med frisk väl-
        komstdrink, med smak av lingon och blåbär.
        Nu startade den utlovade festen!
        Vi anträdde en ”nygammal” bygdegård med
        fräsch färgsättning, ny belysning och trevlig
        dukning, vilket allt gav en positiv inramning
        åt festsalen. Stämningen var trivsamt varm
        och gemytlig och sorlet ökade.















        Välkomstdrink serverades utanför
        Bygdegården av Annie Johansson och
        Heidi Kristiansson                   Här ser ”snickare Åkesson”,(en man från Dacke drängar), till att stämningen stiger, genom
                                             att ta ton med första snapsvisan och alla gästerna hänger gärna på


        12
   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89