Page 8 - AA2015
P. 8
Det doftar av malt och humle i Agunnaryd
Den 17 augusti 2014 beviljade Agun- och doft. Efter att vörten kylts ned, hälls den
narydsstiftelsen ett bidrag till A-öls- på jästunna och jäst tillsätts. En bryggning tar
konsortiet. Inledningen till ansökan ca 6 timmar. Ölet blir klart på cirka en månad.
löd som följer: ”Agunnaryd har ett Konsortiet har beslutat att den öl som man
eget fotbollslag, en lanthandel, en siktar på är av aletyp. Detta är det vanligaste
bastuförening men ännu inget eget i mikrobryggerisammanhang och också ett
öl”. Nu har vägen till ett sådant på- öl som kan varieras på en mängd olika sätt,
börjats. och som ger större möjligheter att skapa nå-
got unikt.
A-ölskonsortiet
A-ölskonsortiet består av Fredrik Ahl, Lägesrapport
Magnus Aronsson, Pär Fransson, Anders I skrivande stund har konsortiet bryggt två
Johansson och Jonas Svensson. Det projekt omgångar. Den första bryggdes 7/12 och den Humlepellets
som beviljades medel har två syften: andra den 29/12. Den första bryggningen var
en provbryggning utifrån ett basrecept på IPA
1. Att utarbeta ett recept på en öl unik för (Indian Pale Ale). Den andra bryggningen
Agunnaryd var ett försök att skapa en kopia av ett öl som
2. Att i en rapport redogöra för de ekonomiska finns på Systembolaget och som vid konsorti-
och praktiska förutsättningar för kommersi- ets provsmakning i november utsågs till vin-
ell produktion av sagda öl i ett lokalt mikro- nare bland 20 olika sorters ale: Amarillo från
bryggeri. Oppigårds bryggeri i Dalarna. Oppigård läg-
De medel som söktes från stiftelsen skulle ger på sin hemsida ut olika värden på denna
(och även deras andra) ölsorter, och utifrån
täcka inköp av ett avancerat tyskt bryggverk dessa, och med hjälp av datorprogrammet
i minsta modellen, Speidels Braumeister kunde konsortiet skapa ett recept.
20 liter, programvara för receptframställ-
ning, diverse kringutrustning samt studiebe- Ölbryggare är ett generöst släkte. Det finns
sök vid ett, eventuellt två mikrobryggerier. en mängd hembryggarforum på nätet där Malen Malt
Medfinansiering består av arbetstid samt in- människor delar med sig av sina tips
gredienser för varje brygd. och recept.
Mikro-bryggande Framtiden
I Sverige växer mikrobryggerier upp som Syftet med den öl som nu går under
svampar ur jorden, men i vår del av Småland arbetsnamnet A-öl är alltså att skapa
är de fortfarande få. I vårt grannland Danmark förutsättningar för att än en gång sät-
är trenden ännu starkare, för att inte tala om ta Agunnaryd på kartan. I framtiden
i USA. (i nuläget osäkert när) planeras att
Ölbryggning är en konst, ett hantverk. Det öl tre av de recept vi arbetar fram ska
bli föremål för en avsmakning av
som framställs i mikrobryggerier brukar ock- utvalda Agunnarydsbor för att kora
så kallas just ”hantverksöl” (craft beer). Det är en vinnare som blir den öl på vilket
många parametrar som måste vägas in för att konsortiet sedan gör beräkningar på
få rätt smak, doft och alkoholstyrka. Därför de investeringar och andra insatser som skul- Fredrik Ahl kyler vörten
söktes även medel för inköp av ett datorpro- le krävas för att starta ett lokalt mikrobryg-
gram med vilket recept kan utarbetas i detalj, geri. Det bryggverk
lagras och modifieras, och där som används nu finns
även en mängd recept som an- i storlekar upp till 500
dra tagit fram kan tjuvkikas på. liter som alla fungerar
Bryggningsprocessen enligt samma princip.
Detta innebär att det
A-ölskonsortiet gör enbart hel- bara blir en fråga om
maltsöl. Malten krossas för att skala upp receptet.
hand och bryggs i Braumeistern.
Blandningen av olika maltsorter Konsortiet äger inte
påverkar smak, skum och färg. den utrustning som an-
De olika temperaturer som an- vänds (bryggverk, jäs-
vänds vid olika faser i proces- kar, slangar etc) men
sen avgör sedan vilka olika har exklusiv nyttjan-
sockerarter som bildas, och Bryggmästare Pär Fransson derätt så länge som
hur karaktären blir på ölet (torrt eller fylligt). projektet pågår. När projektet är avslutat kom- Första ölen färdigjäst och redo för
Alkoholhalten beror främst på mängden malt. mer stiftelsen att kunna avgöra vem som kan tappning
använda utrustningen. Förhoppningsvis är då
Efter att så kallad sötvört bryggts kokas den, medlemmarna av konsortiet så pass slipade att ningens ädla konst.
då också humle tillsätts i olika faser. När exakt de kan bistå en eventuellt intresserad agunna-
humle tillsätts, vilken typ av humle och i vil- rydsallmänhet med en introduktion i ölbrygg- För A-ölskonsortiets räkning
ken mängd har avgörande betydelse för smak Jonas Svensson
8