Page 8 - AA2015
P. 8

Det doftar av malt och humle i Agunnaryd

        Den 17 augusti 2014 beviljade Agun-  och doft. Efter att vörten kylts ned, hälls den
        narydsstiftelsen ett bidrag till A-öls-  på jästunna och jäst tillsätts. En bryggning tar
        konsortiet. Inledningen till ansökan   ca 6 timmar. Ölet blir klart på cirka en månad.
        löd som följer: ”Agunnaryd har ett   Konsortiet har beslutat att den öl som man
        eget fotbollslag, en lanthandel, en   siktar på är av aletyp. Detta är det vanligaste
        bastuförening men ännu inget eget   i mikrobryggerisammanhang och också ett
        öl”. Nu har vägen till ett sådant på-  öl som kan varieras på en mängd olika sätt,
        börjats.                            och som ger större möjligheter att skapa nå-
                                            got unikt.
        A-ölskonsortiet
        A-ölskonsortiet består av Fredrik Ahl,   Lägesrapport
        Magnus Aronsson, Pär Fransson, Anders   I skrivande stund har konsortiet bryggt två
        Johansson och Jonas Svensson. Det projekt   omgångar. Den första bryggdes 7/12 och den            Humlepellets
        som beviljades medel har två syften:  andra den 29/12. Den första bryggningen var
                                            en provbryggning utifrån ett basrecept på IPA
        1. Att utarbeta ett recept på en öl unik för   (Indian Pale Ale). Den andra bryggningen
        Agunnaryd                           var ett försök att skapa en kopia av ett öl som
        2. Att i en rapport redogöra för de ekonomiska   finns på Systembolaget och som vid konsorti-
        och praktiska förutsättningar för kommersi-  ets provsmakning i november utsågs till vin-
        ell produktion av sagda öl i ett lokalt mikro-  nare bland 20 olika sorters ale: Amarillo från
        bryggeri.                           Oppigårds bryggeri i Dalarna. Oppigård läg-
        De medel som söktes från stiftelsen skulle   ger på sin hemsida ut olika värden på denna
                                            (och även deras andra) ölsorter, och utifrån
        täcka inköp av ett avancerat tyskt bryggverk   dessa, och med hjälp av datorprogrammet
        i minsta modellen, Speidels Braumeister   kunde konsortiet skapa ett recept.
        20 liter, programvara för receptframställ-
        ning, diverse kringutrustning samt studiebe-  Ölbryggare är ett generöst släkte. Det finns
        sök vid ett, eventuellt två mikrobryggerier.   en mängd hembryggarforum på nätet där               Malen Malt
        Medfinansiering består av arbetstid samt in-  människor delar med sig av sina tips
        gredienser för varje brygd.         och recept.
        Mikro-bryggande                     Framtiden
        I Sverige växer mikrobryggerier upp som   Syftet med den öl som nu går under
        svampar ur jorden, men i vår del av Småland   arbetsnamnet A-öl är alltså att skapa
        är de fortfarande få. I vårt grannland Danmark   förutsättningar för att än en gång sät-
        är trenden ännu starkare, för att inte tala om   ta Agunnaryd på kartan. I framtiden
        i USA.                              (i nuläget osäkert när) planeras att

        Ölbryggning är en konst, ett hantverk. Det öl   tre av de recept vi arbetar fram ska
                                            bli föremål för en avsmakning av
        som framställs i mikrobryggerier brukar ock-  utvalda Agunnarydsbor för att kora
        så kallas just ”hantverksöl” (craft beer). Det är   en vinnare som blir den öl på vilket
        många parametrar som måste vägas in för att   konsortiet sedan gör beräkningar på
        få rätt smak, doft och alkoholstyrka. Därför   de investeringar och andra insatser som skul-  Fredrik Ahl kyler vörten
        söktes även medel för inköp av ett datorpro-  le krävas för att starta ett lokalt mikrobryg-
        gram med vilket recept kan utarbetas i detalj,       geri. Det bryggverk
        lagras och modifieras, och där                       som används nu finns
        även en mängd recept som an-                         i storlekar upp till 500
        dra tagit fram kan tjuvkikas på.                     liter som alla fungerar
        Bryggningsprocessen                                  enligt samma princip.
                                                             Detta innebär att det
        A-ölskonsortiet gör enbart hel-                      bara blir en fråga om
        maltsöl. Malten krossas för                          att skala upp receptet.
        hand och bryggs i Braumeistern.
        Blandningen av olika maltsorter                      Konsortiet äger inte
        påverkar smak, skum och färg.                        den utrustning som an-
        De olika temperaturer som an-                        vänds (bryggverk, jäs-
        vänds vid olika faser i proces-                      kar, slangar etc) men
        sen avgör sedan vilka olika                          har exklusiv nyttjan-
        sockerarter som bildas, och   Bryggmästare Pär Fransson  derätt så länge som
        hur karaktären blir på ölet (torrt eller fylligt).    projektet pågår. När projektet är avslutat kom-  Första ölen färdigjäst och redo för
        Alkoholhalten beror främst på mängden malt.   mer stiftelsen att kunna avgöra vem som kan   tappning
                                            använda utrustningen. Förhoppningsvis är då
        Efter att så kallad sötvört bryggts kokas den,   medlemmarna av konsortiet så pass slipade att   ningens ädla konst.
        då också humle tillsätts i olika faser. När exakt   de kan bistå en eventuellt intresserad agunna-
        humle tillsätts, vilken typ av humle och i vil-  rydsallmänhet med en introduktion i ölbrygg-  För A-ölskonsortiets räkning
        ken mängd har avgörande betydelse för smak                                                      Jonas Svensson

        8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13